Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Kavvathas/ The Seminars

 
 
2ος κύκλος: Τέχνη Τεχνική Τυχαιότητα
[Συντονιστής: Διονύσης Καββαθάς]

Η ερμηνευτική προσέγγιση και η κατανόηση του αντικειμένου της τέχνης προσκρούει ανέκαθεν σε μια αντίσταση που αναγκάζει τη σκέψη να αναδιπλωθεί και να αναρωτηθεί για το ρόλο που παίζουν τα κάθε λογής Μέσα (media) στην αναζήτηση και αποκάλυψη του νοήματος της τέχνης. Στην πραγματικότητα η ερμηνεία δεν φωτίζει απλώς κάποιο πρωταρχικό υλικό αλλά οικειοποιείται και καθυποτάσσει μιαν άλλη άλλη υφιστάμενη ερμηνεία, την οποία επιχειρεί να αντιστρέψει ή ακόμη και να συντρίψει.
Στις συναντήσεις μας θα ασχοληθούμε με πτυχές της μοντέρνας σκέψης που αναδεικνύουν το πολεμικό καθεστώς στη σχέση σκέψης και τέχνης, εστιάζοντας σε τεχνικές ανάγνωσης και γραφής που καθόρισαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με τα ενίοτε παράξενα και αμφίσημα αντικείμενα της μοντέρνας τέχνης.
Θα συζητήσουμε τις τομές και τα πλήγματα που προξένησε η σκέψη των Νίτσε, Φρόυντ και Χάιντεγκερ στο ερμηνευτικό ναρκισσιστικό καθεστώς του δυτικού πολιτισμού.
Επίσης, θα συζητήσουμε τις θέσεις σημαντικών στοχαστών του 20ού αιώνα που εστιάζουν στην καθοριστική σημασία της επιστήμης και της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του συστήματος της τέχνης: Μπένγιαμιν –Μακ Λούαν – Φλούσερ –Κίτλερ.
Τέλος, θα αναρωτηθούμε για τις πιθανές στρατηγικές διαμόρφωσης νέων μοντέλων σκέψης και ζωής ενός του βιο-πολιτικού συμπλέγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου